26
mei

Communicatie heldin/ godin voor Herstory; onze ‘vrouwelijke’ geschiedenis

Dag lieve mensen,

Terwijl we zo heerlijk genieten van de vrije lentedagen, en de zon zich van haar meest stralende kant laat zien, werk ik – tussen de zonnestralen door – aan de voorbereidingen voor het boek en programma Herstory; onze geschiedenis vanuit een vrouwelijk perspectief. Een boek met artikelen, verhalen, essays van verschillende vrouwen over onze vaderlandse geschiedenis, beoogde publicatiedatum 8 maart 2018, internationale vrouwendag.

Het is geweldig om hiermee bezig te mogen zijn! Enthousiaste reacties, mooie ideeën, inspirerende ontmoetingen, gisteren lag het eerste artikel al in mijn email-box. Zoveel verhalen die verteld mogen worden, nieuw leven ingeblazen, om te verbinden met onze ware aard, mannelijk en vrouwelijk ineen. Onder dit berichtje lees je meer over Herstory.

Waarom deze oproep?
In september en oktober gaan we crowdfunden zodat we over budget beschikken voor een mooi uitgegeven boek en programma daaromheen. Ik kom graag in contact met een communicatie heldin/ godin die samen met mij de campagne daarvoor gaat opzetten en ook de begeleiding gaat doen. Spreekt het idee je aan? Gaat er ook in jouw ogen iets glinsteren bij dit onderwerp? En kom je bij voorkeur uit Rotterdam of omgeving, mail je me dan? abeerepoot@inspiratiehuis.org

Met enthousiaste vrouwelijke groet,

Anja

Achtergrond Herstory

Herstory, onze geschiedenis vanuit een vrouwelijk perspectief
Onze Westerse geschiedenis (his-story) is voornamelijk een mannelijke geschiedenis. Of het nu gaat om het Adam en Eva verhaal in de Bijbel, de Venuskunst uit de Steentijd of het latere kolonialisme, alles is vooral verteld vanuit mannelijke heroïek, zelden vanuit het vrouwelijke standpunt. Het vrouwelijk perspectief brengt niet alleen een ander beeld van onze geschiedenis maar ook een ander beeld van wie we zijn als mens en wat onze mogelijkheden zijn voor de toekomst. Ik voel een behoefte om dit thema in co-creatie met anderen onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Ik heb het gevoel dat de tijd daar inmiddels wel rijp voor is; ‘gelijkwaardigheid’ en ‘duurzaamheid’ zijn bijvoorbeeld thema’s die veel meer aanwezig zijn in maatschappelijke discussies dan een paar jaar geleden. Daarnaast ervaren steeds meer mensen behoefte aan een alternatief, een optie B. Kennis van onze geschiedenis vanuit een vrouwelijk perspectief biedt aanknopingspunten om te ‘herbronnen’ als persoon en als samenleving.

Verenigd initiatief
Voor mijn gevoel vraagt dit thema om een verenigd initiatief van meerdere vrouwen die verbonden zijn met dit onderwerp. Omdat we allemaal een ander stukje van de puzzel belichten en zo een bijdrage leveren aan het geheel. Bovendien is het een onderwerp dat iedereen raakt. Herstory wordt een boek met verhalen, essays, artikelen van diverse auteurs over en uit verschillende perioden: matriarchaat, patriarchaat en ook uiteindelijk de 21 ste eeuwse balans. Diverse culturele mythen die vanuit een mannelijk perspectief in de wereld zijn gekomen, ons gevormd hebben en die we nu ‘heel’ mogen maken, nieuwe verhalen die lang verborgen zijn geweest en we in deze tijd weer opdiepen en herleven en meer recente, bekende verhalen voorzien van een nieuwe lading. Een inspirerend boek dat ons eraan herinnert hoe mooi, vrij en verbonden we als mensen zijn.

Werelden overbruggen
Herstory komt niet in de plaats van his-story, onze huidige vaderlandse geschiedenis vooral verteld vanuit een mannelijk en masculien gezichtspunt maar voegt iets toe; het vrouwelijk perspectief. Met het boek beoog ik ook bij te dragen aan een verbinding tussen de zichtbare en onzichtbare wereld, het oude en het nieuwe, het bekende en het onbekende. Dat past het beste bij mijn eigen rol als wereldoverbrugger om een brug te slaan tussen werelden. Naast een boek denk ik aan bijeenkomsten, inspiratieavonden, rituelen of ceremonies door het land.

Voor meer informatie: www.inspiratiehuis.org

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *