29
nov

Kunst als taal van de ziel spreekt tot ons via (innerlijke) beelden en symbolen

We worden ons er steeds meer van bewust dat de wereld alleen duurzamer, liefdevoller en vreedzamer kan worden, als we dat zelf zijn. Zo binnen, zo buiten want alle kracht komt van binnenuit. Kunst- en cultuur is de sleutel tot ons binnenuit, ons hart, onze ziel, onze innerlijke beelden die ons voelen, denken en handelen bepalen.

De taal van ons hart, onze ziel is in beelden en symbolen. Als je leest over iets, bijvoorbeeld dat je stappen moet zetten in je werk zie je misschien een paar voeten voor je die een weg gaan waarvan je nog helemaal niet weet waar die heen gaat, maar die je toch al kunt zien. Bij een telefoongesprek met een vriend of vriendin komen misschien beelden van dingen die jullie samen beleefd hebben, een vakantie of de laatste keer in dat leuke café dat je samen zo gelachen hebt. Alle beelden die iets in je oproepen zijn symbolen. Ze staan voor verlangens, behoeften, projecties, onvervulde wensen – maar ook voor angsten en onze zogenoemde donkere kanten.

Kunst is bij uitstek geschikt om verbinding te maken met deze innerlijke beelden. Alles wat je in het leven ondervindt is een beeld van je innerlijk. Van nature denken we in patronen en volgen we onze eigen gebaande paden. Vaak is ons denken, onze mening, over het leven er debet aan dat we niet de beste versie van onszelf leven. Door je innerlijke motieven, waarden en gevoelens te onderzoeken maak je authentieke keuzes die passen bij de weg van je hart in plaats van dat we ons laten leiden door gewoontes en onbewuste overtuigingen. Je wordt als het ware je eigen ‘guru van het hart’. Wanneer je leert je innerlijke beelden te begrijpen en aan te nemen, kun je gaan helen.

Anja Beerepoot

Deze blog is onderdeel van een serie van 10 blogs over ‘de andere kant’ (hello from the other side) van ons bewustzijn, toegepast op de kunst- en cultuursector. We leven in een bijzondere tijd. Allerlei verborgen en onbewuste zaken komen aan het licht en vele oude structuren staan op instorten, ze passen niet meer bij de huidige nieuwe tijd.

Hello from the other side gaat over de andere kant van ons bewustzijn, de hartkant, de gevoelskant, de kant naast de rationele kant, de hoofdkant. De hartkant is de kant waarvan we vervreemd zijn en die we in deze tijd weer schoorvoetend omarmen en wakker kussen.

Programma: kunst als taal van de ziel

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *