DE BLOG

31
jul

Speech Bono over Herstory

Een kadootje.

Kom ik opeens deze opname van het concert van U2 tegen over Herstory.

Een opname van de speech van Bono.

U2, Joshua Tree Tour 2017, introducing Herstory

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
26
mei

Communicatie heldin/ godin voor Herstory; onze ‘vrouwelijke’ geschiedenis

Dag lieve mensen,

Terwijl we zo heerlijk genieten van de vrije lentedagen, en de zon zich van haar meest stralende kant laat zien, werk ik – tussen de zonnestralen door – aan de voorbereidingen voor het boek en programma Herstory; onze geschiedenis vanuit een vrouwelijk perspectief. Een boek met artikelen, verhalen, essays van verschillende vrouwen over onze vaderlandse geschiedenis, beoogde publicatiedatum 8 maart 2018, internationale vrouwendag.

Het is geweldig om hiermee bezig te mogen zijn! Enthousiaste reacties, mooie ideeën, inspirerende ontmoetingen, gisteren lag het eerste artikel al in mijn email-box. Zoveel verhalen die verteld mogen worden, nieuw leven ingeblazen, om te verbinden met onze ware aard, mannelijk en vrouwelijk ineen. Onder dit berichtje lees je meer over Herstory.

Waarom deze oproep?
In september en oktober gaan we crowdfunden zodat we over budget beschikken voor een mooi uitgegeven boek en programma daaromheen. Ik kom graag in contact met een communicatie heldin/ godin die samen met mij de campagne daarvoor gaat opzetten en ook de begeleiding gaat doen. Spreekt het idee je aan? Gaat er ook in jouw ogen iets glinsteren bij dit onderwerp? En kom je bij voorkeur uit Rotterdam of omgeving, mail je me dan? abeerepoot@inspiratiehuis.org

Met enthousiaste vrouwelijke groet,

Anja

Continue Reading..

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
06
feb

Vernieuwde opzet documentaire: Hello from the other side

scenario / research / idee Anja Beerepoot
scenario / regie Richard Dols
producent

Alle verbroken verbindingen moeten worden hersteld: in onszelf, met anderen en met onze aardse omgeving. Dit zal nog decennia duren, maar uiteindelijk werken de gestapelde crises helend

Jan Rotmans, is hoogleraar transitiekunde en een internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

We leven in een bijzondere tijd. Voor veel mensen is het voelbaar dat de energie aan het veranderen is. We zien het terug in de ingrijpende veranderingen in onze maatschappij. Allerlei verborgen en onbewuste zaken komen aan het licht en vele oude structuren staan op instorten, ze passen niet meer bij de Nieuwe Tijd. We komen uit een tijd waarin het gevoel van tekort komen, overleven en lijden centraal stonden en staan aan het begin van een Nieuwe Tijd waarin het gevoel van overvloed, leven en vertrouwen centraal staan.
Nieuwe verhalen, nieuwe waarheden ontstaan en steeds meer mensen zoeken naar manieren om vorm te geven aan hun leven buiten de wijzen zoals het altijd was en waarop we het gewend zijn. De documentaire Hello from the other side biedt zo’n nieuw alternatief verhaal, toch ook weer stokoud, een verhaal dat teruggrijpt op de boomwortels van ons bewustzijn.

Continue Reading..

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
29
dec

De parel in de Bijstand

12 jaar geleden klopte de female factor aan mijn deur
Vele jaren heeft het geduldig in mij gewacht
tot ik er een bodem voor ontging
die liefdevol is en dicht bij me.
Opdat het zich in volle gedaante kan manifesteren
brullend als een leeuw.

Bereid, gretig en nederig neemt mijn female factor en die van al die andere vrouwen en mannen haar plaats in in de cirkel van het leven.
In een verstrengeling met de male factor.
Ze brengt nieuw zaad, nieuw leven voor onszelf, onze economie, gezondheidszorg, recht, …voor mens & maatschappij.
Een isme, holisme, dat uitgaat van wie of wat we in essentie zijn, liefde.

Een verhaal van verdriet en vreugde.
Een paradijs, een Gouden Tijd, een Samenleving in Balans, zou het dan echt in het verschiet liggen?

——

Een modern verhaal over hoe ik mijn parel, mijn holistisch licht van liefde en eenheid, vond in de Bijstand. Over het herinneren van mezelf en het herinneren van onszelf, onze westerse cultuur.

Als ik aan jou vraag kies je voor leven of voor overleven, waar kies je dan voor?
Als ik aan jou vraag kies je voor liefde of voor angst, waar kies je dan voor?
Als ik aan jou vraag kies je voor overvloed of voor lijden, waar kies je dan voor?

Het lijkt zo voor de hand liggend om in alle gevallen voor de eerste keuze te gaan. Toch zullen velen van ons – onbewust – vaak voor de tweede optie gaan. Ik deed dat in ieder geval wel en kwam als gevolg daarvan in de Bijstand terecht na 10 jaar ondernemerschap. Ik deel graag mijn verhaal met je omdat ik wil leven in liefde en overvloed.

Continue Reading..

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
29
nov

Kunst als taal van de ziel spreekt tot ons via (innerlijke) beelden en symbolen

We worden ons er steeds meer van bewust dat de wereld alleen duurzamer, liefdevoller en vreedzamer kan worden, als we dat zelf zijn. Zo binnen, zo buiten want alle kracht komt van binnenuit. Kunst- en cultuur is de sleutel tot ons binnenuit, ons hart, onze ziel, onze innerlijke beelden die ons voelen, denken en handelen bepalen.

De taal van ons hart, onze ziel is in beelden en symbolen. Als je leest over iets, bijvoorbeeld dat je stappen moet zetten in je werk zie je misschien een paar voeten voor je die een weg gaan waarvan je nog helemaal niet weet waar die heen gaat, maar die je toch al kunt zien. Bij een telefoongesprek met een vriend of vriendin komen misschien beelden van dingen die jullie samen beleefd hebben, een vakantie of de laatste keer in dat leuke café dat je samen zo gelachen hebt. Alle beelden die iets in je oproepen zijn symbolen. Ze staan voor verlangens, behoeften, projecties, onvervulde wensen – maar ook voor angsten en onze zogenoemde donkere kanten.

Continue Reading..

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
14
okt

Kunst is de (beeld)taal van onze ziel, niet van onze hersenen

Art is an act of the soul, not the intellect. When we are dealing with people’s dreams – their visions, really – we are in the realm of the sacred. We are involved with forces and energies that are larger than our own…..As artist, we belong to an ancient and holy tribe. We are the carriers of the truth that spirit moves through us all. When we deal with one another, we are dealing not merely with our human personalities but also with the unseen but ever – present throng of ideas, visions, stories, poems, songs, sculptures, art- as – facts that crowd the temple of consciousness waiting their to be born…..The Artist’s Way is a spiritual journey, a pilgrimage home to the self.”

Uit: The Artist Way – A spiritual path to higher creativity van bestselling auteur Julia Cameron

In de negentiende eeuw werd alle cultuur historisch en kunst werd kunstgeschiedenis (Maarten Doorman – Waarom het Rijks beter kan sluiten, Volkskrant, 9 januari 2016). Door over kunstwerken te spreken vanuit een kunsthistorisch perspectief heeft de kunst haar eigen taal gecreëerd. Een rationele taal die focust op formele kwaliteiten als stijl, vorm en kleur terwijl creativiteit zelf, het omzetten van een idee in een kunstwerk vraagt om de taal van de ziel. Kunstwerken zijn geen ‘brainchildren’ maar ‘soulchildren’.

Continue Reading..

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
26
sep

We gaan beginnen!

Laat je inspireren door jezelf, anderen en de Nieuwe Tijd in het Inspiratiehuis
4 oktober eerste workshop in galerie Wind

Rotterdam 27 sept
We leven in een bijzondere tijd. Voor veel mensen is het voelbaar dat de energie aan het veranderen is. Nieuwe en snel veranderende tijden vragen om andere manieren van zijn en doen. Vanaf oktober start het Inspiratiehuis in diverse galeries met inspiratietours en workshops die aansluiten bij deze nieuwe tijd. Programma’s die op een lichtvoetige manier uitdagen om fundamenteel en helder na te denken over dagelijkse levenskeuzes rond relatie, werk, liefde en te doorvoelen wat ze voor jou betekenen. Voor ieder die eens wil kennismaken is er eens in de drie weken een gratis korte inspiratietour ‘binnen spelen’.

Continue Reading..

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
30
mrt

Wie weet een (t)huis voor het Inspiratiehuis?!

Je leest het goed. We zoeken een plek om te kunnen starten met onze programma’s.

Mocht je een inspirerende locatie weten om en nabij het centrum van Rotterdam van tussen de 300 en 600 m2. Qua ruimtes denken we aan: kleine podiumruimte, meerdere expositieruimtes, workshopruimtes (minimaal 2), eigen ruimte voor keuken, eventueel kantoor en opslag. Liefst goed bereikbaar per openbaar vervoer.

Continue Reading..

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
02
feb

Oproep programmamakers Inspiratiehuis Rotterdam

Het Inspiratiehuis Rotterdam (in oprichting) komt graag in contact met programmamakers voor het ontwikkelen van haar aanbod aan diensten. Het Inspiratiehuis is een holistisch en transdisciplinair huis voor reflectie, dialoog en transformatie. Het hart van het huis is een expositieruimte voor Rotterdamse kunstenaars waarbij de kunst wordt ingezet om groei, ontwikkeling en verandering van mens en maatschappij in Rotterdam te helpen realiseren.

Wie zijn we? 
Het Inspiratiehuis Rotterdam biedt programma’s: denk aan stilteochtenden, (beeld)meditaties, concerten (kleine producties), workshops, visual thinking tours, leer- en verandertrajecten, met (beeldende)kunst als spiegel. Kunst gaat over het leven, het is een venster op onszelf en de rest van de wereld, een geweldig (communicatie)middel voor reflectie, dialoog en transformatie. Daarbij maken we gebruik van diverse methoden van arts based learning waaronder spiegelen, verbeelden, uitbeelden en vormen van visible en visual thinking. De basis daarvan is zelf leren door voort te borduren op eigen ideeën en interpretaties en van elkaar leren door actief samenspraak en samenwerking met anderen te zoeken.

Met wie komen we graag in contact? 
Voor onze op te zetten programmacommissie komen we graag in contact met mensen die:

Continue Reading..

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
05
nov

Brainstorm Inspiratiehuis Rotterdam

Met een klein groepje kunstenaars ideeën uitwisselen en brainstormen over de opzet van het Inspiratiehuis. Hoe leuk en nuttig is dat?!

Dank je wel Marjolein Roeffel dat we in jouw atelier mochten zijn en doen!
8 december doen we nog een avond in het Schieblock, zie de agenda

Ben je zelf lid van een kunstenaarscollectief in Rotterdam? We komen graag langs tijdens een expositie of netwerkavond om kennis te maken!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail