14
okt

Kunst is de (beeld)taal van onze ziel, niet van onze hersenen

Art is an act of the soul, not the intellect. When we are dealing with people’s dreams – their visions, really – we are in the realm of the sacred. We are involved with forces and energies that are larger than our own…..As artist, we belong to an ancient and holy tribe. We are the carriers of the truth that spirit moves through us all. When we deal with one another, we are dealing not merely with our human personalities but also with the unseen but ever – present throng of ideas, visions, stories, poems, songs, sculptures, art- as – facts that crowd the temple of consciousness waiting their to be born…..The Artist’s Way is a spiritual journey, a pilgrimage home to the self.”

Uit: The Artist Way – A spiritual path to higher creativity van bestselling auteur Julia Cameron

In de negentiende eeuw werd alle cultuur historisch en kunst werd kunstgeschiedenis (Maarten Doorman – Waarom het Rijks beter kan sluiten, Volkskrant, 9 januari 2016). Door over kunstwerken te spreken vanuit een kunsthistorisch perspectief heeft de kunst haar eigen taal gecreëerd. Een rationele taal die focust op formele kwaliteiten als stijl, vorm en kleur terwijl creativiteit zelf, het omzetten van een idee in een kunstwerk vraagt om de taal van de ziel. Kunstwerken zijn geen ‘brainchildren’ maar ‘soulchildren’.

Kunst maken is niet zoals het oplossen van een som waarbij je met slim nadenken een formule oplost. Kunst is mysterie. Het is spelen, open staan voor innerlijke invloeden die tot je komen vanuit iets groters. Flits, de kunstenaar wordt geraakt in zijn ziel. Flits, ook de kijker wordt geraakt in zijn ziel. Beide kunnen door het beleven van de kunst een heel scala aan inzichten en emoties ervaren, woede, energiek, vredig, onzeker, ademloos, geschokt, blijdschap, verlangend etc. Lange tijd heeft de kunstwereld vooral aandacht gehad voor de rationele kant van de kunst en minder voor de emotionele kant van de kunst. Misschien is de kunstwereld daarmee wel een beetje afgedreven van haar creatieve en spirituele roots?

Eigenlijk, zegt kunsthistorica Caroline van Eck, kijken we al twee eeuwen op een heel gekke manier naar kunst. Veel normaler is het om beelden als echte mensen te zien……”

…Wij zijn er misschien aan gewend geraakt op een rationele manier naar kunst te kijken, maar de laatste tijd lijkt toch een kentering gaande. Kunst wordt door kenners en liefhebbers steeds vaker in emotionele termen besproken…….

 “ Er was ook wel erg veel nadruk op intellectuele analyse van beeldinhoud.”

Artikel: Levensecht – interview Wieteke van Zeil met kunsthistorica Caroline van Eck
(Volkskrant 7 juli 2016)

 

Anja Beerepoot

Deze blog is onderdeel van een serie van 10 blogs over ‘de andere kant’ (hello from the other side) van ons bewustzijn, toegepast op de kunst- en cultuursector. We leven in een bijzondere tijd. Allerlei verborgen en onbewuste zaken komen aan het licht en vele oude structuren staan op instorten, ze passen niet meer bij de huidige nieuwe tijd.

Hello from the other side gaat over de andere kant van ons bewustzijn, de hartkant, de gevoelskant, de kant naast de rationele kant, de hoofdkant. De hartkant is de kant waarvan we vervreemd zijn en die we in deze tijd weer schoorvoetend omarmen en wakker kussen.

Programma: kunst als taal van de ziel

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *